ALBERT CLAVEILLE HIGH SCHOOL

Périgueux (24)

Restructuration and extension of a 900 student high school, on occupied site.

PROJECT OWNERRegional Council of Aquitaine
GROUPArt’Ur Architectes
Coco architecture, co-contractor
S.Brindel-beth HQE
ATCE BET ingénierie
NET FLOOR AREA6771 m²
MISSIONComplete + diagnosis
COST OF WORKS6 606 300 euros (pre-tax value)
DELIVERYSeptember 2010

The total restructuring of the educational building and the addition of the new Documentation Centre on the roof terrace above the restaurant are an opportunity to create a real heart into the High School and to realign its polarities.

The Documentation Centre culminates on a pedestal in the middle of the courtyard. Built on the model of a peristyle hall, it hosts into its centre the consultation space. To protect itself from the sunlight to the south, the roof is refined and ends in a consistent cantilever, as an awning. It rests on a peripheral line of very fine poles which embraces the central volume.

The east and west facades are protected from sunshine exposure by placing vertical panels in perforated white trespa installed transversely to the glazed surface.

Finally, the overall arrangement is enhanced by requalification of the soil, the creation of a pedestal that integrates flexible accesses and steps, assembles the whole composition and leads to the entrances of the various buildings.